Stad maakt zich klaar voor de 24ste editie van de 'Zomer van Antwerpen'

©Sigrid Spinnox

Van 25 juni tot en met 2 september strijkt de 'Zomer van Antwerpen' voor de 24ste keer neer in onze stad. het festival is uitgegroeid tot een sterk merk, dat nog altijd gewaardeerd wordt door de bezoeker: de Antwerpenaar. 

Dit jaar kan het festival op een indrukwekkend aantal premières van circus- en theatervoorstellingen rekenen. Maar liefst 7 wereldpremières en 3 Belgische premières op een totaal van 14 voorstellingen in bijna 12 weken tijd. 

Plek voor jongeren
Om dynamisch, aantrekkelijk en jong te blijven, moet de organisatie voortdurend vernieuwen en verjongen.En dat doet ze ook. De Zomerfabriek trekt jaarlijks een groeiend aantal jongeren, van zeer diverse oorsprong. Deze plek is er vandaag niet alleen vóór die jongeren, ze is ook ván die jongeren. Want zij bepalen intussen mee de programmatie, met onder meer spoken word en jam sessies. 

De 'Zomer van Antwerpen' gaat nog een stapje verder in haar ‘verjongingskuur’ en ze biedt een stuk van haar eigen onderkomen aan voor jong, opkomend talent. Deze plek, de repetitiestudio, kan voortaan – op aanvraag – ook worden gebruikt door jonge makers. Want er is flink wat jong talent in onze stad, maar het ontbreekt hen vaak aan een vaste structuur en aan infrastructuur. Hier krijgen ze een plek én kunnen ze gebruik maken van de expertise van de ploeg van ZvA, die hen ondersteunt tijdens het productieproces en hen begeleidt met onder meer de communicatie en de financiën.

Ik hoop dan ook dat we in de toekomst deze culturele zone kunnen behouden, óók voor die 18 andere gezelschappen die hier hun creatie- en stockageruimte hebben zoals Theater Tol, Maurius, Stan, Kaiet, enzovoort. Want dit is de grootste culturele werkplaats in Vlaanderen.

Supported by Zomer van Antwerpen
Het gros van de festivalproducties wordt speciaal voor ZvA gemaakt en is nadien elders in Vlaanderen te zien. Daarvoor doet de organisatie beroep op een aantal vaste (niet toevallig Antwerpse) theatergezelschappen zoals Froe Froe, Skagen en De Roovers, maar ze werken dus ook samen met kleinere gezelschappen en met jong talent.

Sien Vanmaele, bijvoorbeeld, is een jonge theatermaakster die het voorbije jaar begeleid werd door ZvA. Dat resulteerde in Witlof from Syria, haar eerste voorstelling op dit festival.

Ook de komende jaren zullen hier ongetwijfeld nog voorstellingen van de band rollen met het kwaliteitslabel supported by Zomer van Antwerpen.

Recordaantal vrijwilligers en bezoekers
Maar liefst 928 mensen gaven zich op als vrijwilliger voor de 'Zomer van Antwerpen'. Dat bewijst dat mensen een hart hebben voor cultuur en dat ze zo het welzijn in de stad willen verbeteren.

Ook de bezoekersaantallen stijgen jaar na jaar. Terwijl het festival in de beginjaren zo’n 50.000 bezoekers trok, strandde de teller vorig jaar op 263.000. In de jaren met de reuzen, kwamen er zelfs meer dan 1 miljoen mensen kijken.