Stad Antwerpen kiest voor duurzaam schoonmaken van papiermanden

Alle papiermanden van stad Antwerpen, zo’n ruim 4000, worden vanaf nu 100% elektrisch gereinigd. Deze actie kadert in een algemeen beleid om de stadsvloot duurzamer te maken.

Tot voor kort werden de papiermanden in de stad Antwerpen gereinigd door een team dat daarvoor dieselwagens gebruikte. Vanaf nu wordt deze taak uitgevoerd door twee 100% elektrische wagentjes. De stad ging hiervoor een samenwerking aan met het bedrijf Traflux.

Het bedrijf reinigt in het totaal alle 4000 papiermanden van de stad. Jaarlijks zullen op die manier zo’n  20.000 binnenbakken en meer dan 25.000 buitenkanten schoongemaakt worden.

Elektrisch, ecologisch en zero waste

Met elektrische wagentjes trekken de ploegen erop uit om de papiermanden te reinigen. De buitenkant wordt ter plaatse gereinigd met stoom van 165°C zonder toevoeging van chemicaliën. De vuile binnenbakken worden vervangen door een proper exemplaar en meegenomen naar de werkplaats waar ze gereinigd worden.

Het hele reinigingsproces is overigens vrij van CO2 en er wordt zo weinig mogelijk afval geproduceerd tijdens het onderhoud. Dit zero-wasteprincipe omvat dat men onder andere gebruikmaakt van gerecycleerde elementen bij herstellingen en dat  men milieuvriendelijke onderhoudsproducten en een minimum aan water gebruikt.

Stad Antwerpen pionier voor groene stadsvloot

Dit project kadert in de doelstelling van  de stad om de stadsvloot groener te maken en de CO2-uitstoot te verminderen. Als stad moeten we het goede voorbeeld geven en zo maximaal mogelijk inzetten op duurzaam transport. Zo kiest de stad bij elke nieuw voertuig standaard voor een CNG- of elektrische wagen, tenzij dit technisch niet mogelijk is. De stadsvloot telt momenteel al 193 CNG-voertuigen en 62 elektrische voertuigen

Verder lopen er voorbereidingen voor een proefproject met waterstof-elektrische hybride huisvuilwagens en probeert de stad transporten maximaal te bundelen. Voor verplaatsingen onder de 16 km worden elektrische fietsen gepromoot. Hiervoor stelt de stad 241 elektrische fietsen ter beschikking aan de stadsmedewerkers.