stad Antwerpen introduceert eigen herbruikbare bekers op de Bollekesfeesten

Voor de Bollekesfeesten wordt voor de eerste keer uitsluitend gewerkt met herbruikbare bekers. De stad kocht 150 000 herbruikbare bekers aan die voor de eerste keer zullen ingezet worden tijdens de Bollekesfeesten. De bezoekers krijgen per drankje een propere beker. Brouwerij De Koninck voorziet zelf ook 20.000 herbruikbare bekers (Duvel en Bollekesbekers in plastic) die we lenen tijdens het evenement. Deze bekers zullen door de uitbater van de bars ter plaatse worden afgewassen.

Caroline Bastiaens, schepen voor stads- en buurtonderhoud: “We willen de afvalberg van de Bollekesfeesten dit jaar tot een minimum beperken. Daarom worden alle dranken op het feest geschonken in herbruikbare bekers. De stad kocht 150 000 herbruikbare bekers aan die onbreekbaar, vormvast, hittebestendig zijn. Deze zullen voor de eerste maal ingezet worden tijdens de Bollekesfeesten. Daarna zullen deze bekers vanaf dit najaar en na evaluatie van het systeem ook op andere evenementen gebruikt worden en zo bannen we plastic wegwerpbekers definitief op alle evenementen in onze stad.”

De bezoeker betaalt voor het gebruik van een van de bekers een waarborg van 2 EUR. De gebruikte beker kan de bezoeker op elk plein van de Bollekesfeesten terug inwisselen.

Tegelijk werkt de stad ook samen met horeca in de omgeving van het evenement in de strijd tegen wegwerpbekers zodat de inspanningen van de stad in het kader van duurzaamheid niet voor niets zijn. Wanneer cafés of restaurants een vergunning voor een evenemententerras (met een aparte, mobiele tapinstallatie) aangevraagd bij de stad hebben, is hierop het gebruik van plastic wegwerpbekers strikt verboden. Het staat horeca-ondernemers vrij om met eigen herbruikbare bekers te werken, maar indien zij hierover niet beschikken, kunnen zij gebruik maken van de aangekochte gepersonaliseerde herbruikbare bekers van de stad Antwerpen. Hiervoor ondertekenen ze een contract met de stad. 2 horeca-zaken hebben zich momenteel hiervoor aangemeld. Indien horeca-uitbaters gebruik maken van eigen herbruikbare bekers, dienen ze zelf in te staan voor het inwisselsysteem, de afwas en de waarborg. Om het voor de bezoeker eenvoudig te houden, bedraagt de waarborg ook 2 EUR, zoals op de rest van het evenement.

Het systeem van de herbruikbare bekers van de stad zal voor de eerste keer gehanteerd worden tijdens de Bollekesfeesten. Nadien zal dit systeem geëvalueerd worden en zullen we de puntjes op de i zetten zodat we in het najaar ook al meteen enkele andere evenementen in de stad op deze manier meer afvalvrij kunnen maken. Verenigingen die in 2019 een evenement organiseren en de afvalberg willen verkleinen, zullen door de stad gefaciliteerd worden en kunnen zich aanmelden. Zo bannen we in samenwerking met de organisatoren zoveel mogelijk de wegwerpbekers van evenementen in onze stad.

Andere events voor dit najaar waarmee we momenteel al afspraken hebben voor het gebruik van herbruikbare bekers:

Belgian Skate League Antwerpen

Students on Stage

Race for the Cure