Stad Antwerpen brengt 104.141 bomen in kaart

Welke boom staat er in mijn straat? Waar vind ik een eikenblad voor het herbarium van mijn zoon? Hoeveel straatbomen telt de stad? Dit zijn maar enkele van de vragen die de Antwerpse groendienst binnenkrijgt. Dankzij de groeninventaris van de stad kan iedereen die informatie nu zelf gemakkelijk terugvinden. De bomen op het openbaar domein zijn dankzij de inventaris immers digitaal te vinden. In straten, op pleinen en parkings telt de stad maar liefst 59.933 bomen. De andere 44.208 in kaart gebrachte bomen staan in parken en natuurgebieden. In parken en natuurgebieden is niet altijd elke boom afzonderlijk geregistreerd.

De groeninventaris van de stad is een digitale kaart die al het openbare groen in Antwerpen weergeeft: bomen, parken, planten, hagen enzovoort. Sinds begin juli kan iedereen deze kaart online raadplegen. Elke groene stip op de kaart staat voor een boom. Van elke boom vindt u  gegevens zoals de soort en de stamomtrek heel gemakkelijk terug. Ook kan u de Toekomstbomen in de stad zien op de kaart. Een Toekomstboom is een boom in een straat of op een plein waarvoor de stad in de ondergrond investeert zodat hij groot en oud kan worden. De kaart heeft een zoekfunctie waar informatie over boomsoorten en buurten kan worden gezocht. In parken en natuurgebieden is niet altijd elke boom afzonderlijk geregistreerd.

De groeninventaris maakt het werk gemakkelijker voor medewerkers van de groendienst. Niet alleen is het een hulpmiddel voor de opmaak van de werkplanning, bijvoorbeeld wanneer bepaalde bomen gecontroleerd moeten worden. Ook helpt de inventaris om een toekomstvisie voor het groenbeleid uit te stippelen. Verder is het dankzij de inventaris duidelijker waar bij evenementen bv. kermis- of marktkramen kunnen geplaatst worden en waar niet omdat er een boom staat.

Nu delen we deze bron van informatie ook met de Antwerpenaar. De groeninventaris is immers ook voor de inwoners van onze stad een handige tool met heel wat interessante informatie over bomen in de buurt. Bovendien kunnen groenmeldingen, zoals een afhangende of afgebroken tak, sneller worden opgelost. De boom kan nu namelijk gemakkelijk gelokaliseerd worden. En dankzij de boompaspoorten waarover medewerkers van de groendienst beschikken, kan de melding beter worden ingeschat. In de boompaspoorten zien medewerkers van de stad naast soort en stamomtrek ook nog andere gegevens zoals de conditie, wanneer de boom voor het laatst gesnoeid werd...

De groeninventaris kan u vinden via www.antwerpen.be (zoekterm: groeninventaris). Klik hier voor de rechtstreekse link naar het nieuwsbericht en hier voor de link naar de groeninventaris zelf.