Openingsweekend ‘Antwerpen Barok 2018’ klokt af op 30 000 bezoekers

©Sigrid Spinnox

De voorbije dagen hebben heel wat Antwerpenaren en bezoekers van onze stad genoten van het openingsweekend van het barokfestival. Ze kwamen in het totaal met ongeveer 30 000 genieten van beeldende kunst, muziek, feest ... Hiermee zijn we alvast geslaagd in het opzet van ons stadsfestival: de mensen goesting geven in cultuur en in de stad. De komende maanden vullen we het programma verder aan met nog meer historische en hedendaagse barok.

Tijdens het weekend van 1 tot 3 juni opende in Antwerpen het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Alle ogen waren gericht op de expo’s ‘De meester leeft!’ in het Rubenshuis, ‘Michaelina’ in het MAS, ‘Sanguine | Bloedrood’ in het M HKA en ‘Experience Traps’ in het Middelheimmuseum, waar doorlopend muziek en rondleidingen plaatsvonden. Maar ook buiten de museummuren vierde de stad Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap met o.a. performances in het Centraal Station, een inhuldiging van de groensculptuur van Recetas Urbanas op het De Coninckplein, theater- en stadswandelingen en een feestje aan de barokke streetart van el Mac.

Blikvanger tijdens het openingsweekend was het kunstwerk ‘Sacrilege’ van Jeremy Deller, een springkasteel op ware grootte in de vorm van Stonehenge. Vrijdag bracht de hevige regenval nog even de feestvreugde in het gedrang. Maar zodra de regenbuien over waren, zakte het publiek massaal af voor een rondje springen. Tot nu verwelkomde het springkasteel 5037 enthousiastelingen. Het kunstwerk blijft geopend tot zondagavond 21 uur. Vanavond om 20 uur wordt het feestweekend afgesloten met een concert van B.O.X, Dez Mona en Efterklang in het meest barokke decor van de stad, het Hendrik Conscienceplein.