03
apr

Tulpenpluk op Paasmaandag!

 

De vierde editie van de Tulpenpluk in Berendrecht belooft op 17 april opnieuw een gezellige vakantiedag in het polderdistrict te worden. De dag begint met de tocht naar de Tulpenpluk, dat kan - zoals dat op vakantie hoort - met de boot (vertrek aan het Kattendijkdok) en vervolgens met de tulpentrein tot aan de weide. Wie liever fietst, kan genieten van een mooie gegidste route die start aan het MAS Havenpaviljoen en door de Antwerpse haven naar de tulpenweide gaat. Zowel voor de boot- als voor de fietstocht reserveren bezoekers op voorhand hun tickets. Deze worden aangeboden door het Havenbedrijf Antwerpen.

Eens aangekomen mogen bezoekers ook deze editie weer een boeketje tulpen gratis mee naar huis nemen om er daar verder van te genieten. Elke bezoeker mag 10 tulpen plukken. Dat gebeurt het best met behulp van een schaar die tulpenliefhebbers zelf meenemen, samen met een draagtas. Wie het nodige materiaal zelf niet bijheeft, kan het ter plaatse ontlenen.

Nadat de tulpen geplukt zijn, is het beslist de moeite waard om nog even te blijven hangen. De bloemen kunnen in de tulpenvestiaire achtergelaten worden. Naast de plukweide vindt er, volgens de oude traditie, een oogstfeest plaats met voor ieder wat wils: een workshop bloemschikken, een heel kinderdorp waar de kleintjes zich kunnen uitleven, muzikale animatie voor groot en klein... Lekker uitrusten of picknicken kan op de ligweide die voorzien is van hangmatten en ligkussens. Er wordt gezorgd voor voldoende lekkers om te eten en drinken.

Oude traditie krijgt nieuw leven

In 2012 was het precies 450 jaar geleden dat de eerste tulpenbollen uit Turkije via de haven van Antwerpen West-Europa bereikten. Tot medio twintigste eeuw was de tulpenteelt een belangrijke bedrijfstak in de Antwerpse polder. Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zette de tulp in 2012 een heel jaar lang in de kijker. Naast een uitgebreid programma aan lokale activiteiten, was het hoogtepunt de tulpenpluk eind april, geïnspireerd door het oogstfeest van weleer. Ook de tweede editie in 2013 en de derde editie in 2015 kenden grote successen met telkens meer dan 10.000 bezoekers.

Na een jaartje rust is de weide in Berendrecht opnieuw klaar voor de vierde editie van de Tulpenpluk. In het najaar van 2016  werden er 160.000 tulpenbollen op de nieuwe locatie aan de bomenbank aangeplant, die op 17 april geplukt kunnen worden.

Tulpenpluk praktisch

  • maandag 17 april, van 10 tot 18 uur
  • Tulpenweide, Antwerpsebaan 110, Berendrecht
  • bereikbaar met boot, fiets, bus en auto - Meer info over de bereikbaarheid is te vinden op www.tulpenpluk.be. Wie met de boot of met een begeleide fietstocht naar de weide wil, reserveert op voorhand. Dat kan online.
  • Wie graag deelneemt aan de workshop bloemschikken, schrijft zich ter plaatse in.
  • Bezoekers nemen best een eigen schaartje en draagtas mee.

 

Alle info over de Tulpenpluk staat op www.tulpenpluk.be. De Tulpenpluk heeft ook een Facebook-pagina.

Categorie: 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr

Nieuwsbrief