Nieuw werk van Jan Fabre in AMUZ

Antwerps kunstenaar Jan Fabre maakt ter gelegenheid van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ drie nieuwe altaarstukken voor de Antwerpse Sint-Augustinuskerk. 390 jaar geleden vroegen de Augustijnen aan Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Anthony Van Dyck, de belangrijkste schilders van Antwerpen, om drie altaarstukken te maken voor hun barokke kerk die op dat moment tien jaar oud was. Voor de 400ste verjaardag van de Sint-Augustinuskerk vroegen we Jan Fabre om op de plaats waar de altaarstukken destijds hingen, zijn hedendaagse interpretatie te creëren. Op deze manier voegen we een bijzonder hedendaags kunstwerk van een wereldberoemd Antwerps kunstenaar toe op een relevante historische plek in de stad.

Jan Fabre verkent in zijn interpretatie van de altaarstukken niet alleen de barokke Augustijnericonografie, die de gelovige de weg naar het spirituele moet wijzen, maar vertrekt ook vanuit de drie huidige functies die AMUZ nu vervult: die van concertzaal, van ontmoetings- en zakencentrum en van opnamestudio. Met respectievelijk ‘Het monastieke optreden’, ‘Het mystieke contract’ en ‘De extatische opname’ spitst hij vanuit zijn persoonlijke beeldtaal toe op elk van deze aspecten. Hij vertaalt - of liever ‘hertaalt’ - de altaarstukken van Jordaens, Van Dyck en Rubens naar de hedendaagse taal en kadert ze in hun huidige context, echter zonder een een-op-eenvergelijking te willen maken met de originelen.

Praktisch: speciaal voor de nieuwe kunstwerken is de kerk van 2 juli tot 9 augustus geopend op maandag van 14 tot 20 uur en van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur. Nadien is het werk nog te bezichtigen tijdens de concerten, tijdens bijzondere stadswandelingen of op maandagen van 14 tot 20 uur.