Koninklijke Bibliotheek van België bewaart nu ook alle digitale publicaties

Onze maatschappij verandert razendsnel. Ze evolueert en digitaliseert. Ook onze bibliotheken moeten meegaan met hun tijd. Daarom verschijnt vanaf heden elke publicatie, zowel on-als offline, in het depot van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Al decennialang wordt van alle nieuwe boeken en tijdschriften die vandaag op papier verschijnen ten minste één exemplaar gedeponeerd in de Koninklijke Bibliotheek van België. Zo blijft dit culturele erfgoed ook voor de toekomstige generaties bewaard. Maar voor publicaties die enkel digitaal verschijnen, is er in België geen enkele bibliotheek die ze systematisch verzamelt en opslaat. Zo ontstaat er een digitaal zwart gat in ons geheugen. Om die digitale leemte te vermijden, wordt de wet ook uitgebreid naar online publicaties.

De bezoekers van de Koninklijke Bibliotheek zullen vanaf nu dus niet alleen meer met papier, maar ook met een ontzagwekkend aanbod aan digitaal materiaal aan de slag kunnen. Dankzij de uitbreiding van de wet verzamelt de bibliotheek nu de volledige literaire productie van ons land. Een belangrijk project waar ik heel graag mee voor heb geijverd. Via deze link bekijk je mijn vraag over het digitale depotbeleid aan minister Gatz