Klanten van Antwerpse bibs kunnen jaar lang gratis films streamen

Vandaag werd het pilootproject filmstreaming via de bibliotheek gelanceerd tijdens het MOOOV filmfestival. Gedurende 1 jaar kan elke klant van de Antwerpse bibliotheken gratis en onbeperkt films streamen van het online-‘video on demand’- platform Dalton.be. Het enige wat u nodig hebt, is een account op ‘Mijn Bibliotheek’. Het platform biedt vooral alternatieve en Vlaamse films aan en biedt een aanvulling op de bestaande dvd-collecties in de bibliotheken.

Dalton Distribution, het Vlaamse Cultuurconnect en de bibliotheken van Antwerpen, Leuven, Turnhout, Brugge en BRoeRe (samenwerkingsverband regio Roeselare), lanceerden vandaag video on demand via de plaatselijke bibliotheek.

De klanten van de deelnemende bibliotheken krijgen via hun ‘Mijn Bibliotheek’-ID gratis toegang tot Dalton.be. Op dit platform kunnen zij van thuis uit de beste festivalfilms bekijken en het beste van MOOOV filmfestival, DOCVILLE, Kortfilmfestival Leuven of JEF filmfestival (her)ontdekken.

 Aanvulling op het dvd-aanbod in de bibs en alternatief aanbod

Via dit project breiden de bibliotheken de huidige dvd-collectie uit met een streamingaanbod. Enerzijds wil de bib via streaming een bredere collectie aanbieden, want niet alle films verschijnen nog op dvd. Anderzijds kan de bib een breder publiek aanspreken, want niet iedereen heeft nog een dvd-speler. Het project betekent een verrijking van de klassieke fysieke dvd-collectie in de bibliotheken. Met dit pilootproject bouwen we verder aan de bib van de toekomst.

Via het platform worden kwaliteitsvolle (Vlaamse) films via streaming toegankelijk gemaakt voor bibliotheekgebruikers: digitaal, van thuis uit, op mobiele toestellen,… Zo wil het initiatief ook een alternatief bieden voor de grote streamingdiensten die een meer commerciële content aanbieden.

 Pilootproject

Het pilootproject loopt een jaar. Nadien bekijkt de Vlaamse overheidsorganisatie Cultuurconnect via een uitgebreide evaluatie in welke mate leden van de bibliotheek effectief interesse hadden in dit kwalitatieve filmstreamingaanbod via de bib. Na een gunstige evaluatie wordt het project mogelijk opgeschaald tot een dienst voor alle Vlaamse openbare bibliotheken.

Het ‘video on demand’-platform www.dalton.be is een project van filmdistributeur Dalton Distribution. Dalton Distribution is op haar beurt is één van de talrijke projecten van filmorganisatie Fonk vzw. Fonk is onder andere bekend  van Cinema ZED in Leuven, het Kortfilmfestival Leuven of documentaire filmfestival DOCVILLE. Fonk wordt ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Praktisch

De streaming gebeurt via Mijn Bibliotheek volgens een eenvoudig stappenplan:

  • Klanten die nog geen bibliotheekaccount hebben melden zich eerst aan via https://mijn.bibliotheek.be.
  • Surf naar www.dalton.be.
  • Klik rechts bovenaan op ‘Aanmelden’.
  • Kies voor ‘Aanmelden via Mijn Bibliotheek’.
  • Meld je gratis aan met je ‘Mijn Bibliotheek’-account.

Alle info staat op http://antwerpen.be/bibliotheek. Klanten vinden ook affiches en postkaartjes met het stappenplan in elke bibliotheek