Evaluatie beleid schepen Bastiaens: trots op Barokjaar, strijd tegen zwerfvuil nog niet gestreden

Caroline Bastiaens (CD&V) vindt het moeilijk om haar favoriete maatregel te kiezen die is gerealiseerd. Uiteindelijk kiest ze toch voor het Barokjaar. Ook is ze gecharmeerd door alle startende bedrijfjes die hun thuisbasis vonden in Antwerpen. De stad zet in op slimme technologie om het leven in Antwerpen aangenamer te maken. Smart City in de wijk Sint-Andries is daar een voorbeeld van.

De concrete punten werden teruggebracht naar één kernwoord en onderverdeeld in ‘gerealiseerd’ (groen), ‘in uitvoering’ (oranje) of ‘niet gerealiseerd’ (rood).

Bastiaens verving eind 2016 haar partijgenoot schepen Philip Heylen. Haar bevoegdheden zijn van onder meer propere stad, economie en cultuur.

“Als ik dan toch moet kiezen tussen de gerealiseerde projecten, dan ga ik voor het Barokjaar ”, zegt Bastiaens. “Ik ben daar heel blij mee omdat het veel zaken in beweging brengt. Het draagt onder meer bij aan de uitstraling van Antwerpen. Het brengt veel mensen op de been. Zo doen de musea het zeer goed dankzij dit Barokjaar. Het zorgt ook voor een dynamiek in de kunstwereld.”

Een dynamiek die de schepen ook merkt bij al die startende bedrijfjes en ondernemers binnen Start Up Village. Binnenkort opent The Beacon in het vroegere Tolhuis. Het wordt een nieuwe cluster van start-ups. Dit wil Bastiaens verder ondersteunen.

De veegrondes in Antwerpen werden geoptimaliseerd. Er kwamen onder meer slimme vuilnisbakken met de 250 Big Belly’s. Toch blijft zwerfvuil een groot pijnpunt in Antwerpen. “De strijd is nog niet gestreden, we zullen die verder moeten zetten”, zegt de schepen. “Ik had graag betere resultaten gezien. Ik vind het spijtig dat ondanks de inzet van onze straatvrijwilligers en ons personeel het zwerfvuil een probleem blijft. We gaan dus creatief moeten zijn in het verhogen van de pakkans van sluikstorters. Daarbij gebruiken we nieuwe technieken. Er komen niet alleen camera’s aan de sorteerstraten, maar ook in de sorteerstraten. We zien dan of mensen wel de juiste fractie in de juiste container werpen. We beginnen daarmee in oktober in de wijk Dam.”

Er werden ook nieuwe initiatieven genomen die niet in het bestuursakkoord stonden, zoals de asverstrooiing. “De toekomstbomen zijn een voorbeeld van de nieuwe visie op groen en het belang van natuur in een stad”, zegt de schepen. “Sint-Andries is het grootste openluchtlabo voor nieuwe technologie. In deze wijk wordt technologie getest die het leven in de stad aangenamer moeten maken.”

Bron: Gazet Van Antwerpen. Woensdag 19 september 2018. ©Concentra. Alle rechten voorbehouden.